dinsdag 26 december 2023

Russische rozen - Martha Hall Kelly

 


Zo bijzonder dat Martha Hall Kelly achter het ware verhaal is gekomen van Eliza Ferriday, Sofia Stresjnajva en Varinka. Drie sterke vrouwen, 2 kenden elkaar al, de derde kwam toevallig op hun pad.

Eliza Ferriday, Amerikaanse en de Russische Sofia, gelieerd aan de tsarenfamilie de Romanovs zijn bevriend. Eliza reist naar Sofia in Sint Petersburg om het Winterpaleis te kunnen zien. Helaas breekt dan al snel de Eerste Wereldoorlog uit. Eliza vlucht terug naar New York en Sofia keert met haar gezin naar haar datsja. Daar huurt ze Varinka in als kindermeisje. 

Die oorlog heeft heel wat meer impact als Sofia in eerste instantie doorheeft. Toch duurde het nog 2 jaar vooraleer de 'hogere stand' van Rusland het echt moeilijk krijgt. Als Sofia het herenhuis in de stad afsluit en samen met haar familie naar het landgoed op het platteland vertrekt worden ze al snel tegengehouden door 'het gepeupel'. Door puur toeval kunnen ze toch verder reizen.

Toch ziet Sofia wel in dat zij als gezin geluk hebben in een rijk gezin geboren te zijn. Ze beseft dat het ook anders had kunnen zijn. 

Dit zijn boeken die ik graag lees, je duikt terug in de tijd en krijgt inzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten