woensdag 3 februari 2021

Jagersmaan - Jan Vantoortelboom

Het verhaal van Maria en het verhaal van Victor, haar zoon. Twee verhalen die verweven zijn en toch ook weer niet. Maria woont op een kleine boerderij in Belgiƫ. Het lijkt haar wijs als Victor naar Amerika gaat om daar zijn geluk te beproeven. Het loopt echter anders.


Victor kent Angela al van kinds af aan. Twee families die totaal verschillen van stand. Hij zal haar dan ook nooit trouwen. Ook al hebben ze samen een dochter. Hij ziet zijn dochter regelmatig, Angela en Anna komen vaak op bezoek. Victor probeert zich niet te hechten aan Anna. 

De (Eerste Wereld)oorlog heeft Victor deels geknakt, hij kan slecht weer wennen aan het leven op de boerderij. Dat is wat hij het liefste doet, het boerenleven leiden. De paar varkens en de stier verzorgen, de groenten verbouwen. Een rustig leven leiden.

Toch meert Victor aan op de Red Star Line naar Amerika. In de lange rij wachtenden wordt hij gemonsterd door twee Ieren die op zoek zijn naar mankracht. Victor gaat niet op hun voorstel in. Hij gaat naar Amerika. Wanneer het schip onder Ierland is aangekomen ontmoet hij op het dek de ronselaars weer. Onder dwang springt Victor overboord en zwemt naar Ierland, het land dat lijdt onder een gruwelijke burgeroorlog.

Met hulp van enkele goede Ieren komt Victor aan op een boerderij in Cloghane en helpt de boer uit de nood. Ze weten allebei dat ze moeten uitkijken voor de rebellen. Wanneer na een tijdje een auto het erf oprijdt vlucht Victor. Tijdens zijn vlucht ziet hij dat de dorpsleraar wordt neergeschoten. Victor gaat via de achterdeur en redt het meisje Kitty, het 10-jarig dochtertje van de leraar dat plotsklaps wees is geworden. Met haar trekt hij verder door Ierland, op de vlucht voor de rebellen.
Wanneer het eten op is gaat Victor werk zoeken. Bij een slachterij stikt het van de ratten en hij biedt zich aan als rattenvanger in ruil voor wat salaris, onderdak en eten voor Kitty en hemzelf. Door omstandigheden raakt Victor toch betrokken bij de burgeroorlog, zij het tegen zijn wil. Op zijn volgende vlucht besluit hij samen met Kitty naar Dublin te reizen om alsnog de oversteek naar Amerika te maken.

Een bijzonder boek, dusdanig geschreven dat ik door wil lezen. Ik wil weten hoe het verder gaat. Iedere zin brengt me dichter bij de personages. Je proeft de bossen, de stromen, het bloed. Een boek dat me nog lang zal bijblijven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten